Prawdopodobieństwo
Nieznajoma: Mamy dwie urny: w jednej znajdują się 3 kule białe i 5 czerwonych, w drugiej 4 białe i 2
czerwone. Rzucamy kostką. Jeżeli wypadnie parzysta liczba oczek, to losujemy z pierwszej urny,
jeżeli wypadnie nieparzysta liczba oczek to losujemy kulę z drugiej urny. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że w wyniku doświadczenia wylosujemy kulę białą?
20 lis 21:08
Nestor:

na kostce są trzy liczby parzyste i trzy liczby nieparzyste
więc wybór urny jest z prawdopodobieństwem :
białą kulę z urny U
1 możemy wybrać z prawdopodobieństwem
38
białą kulę z urny U
2 " " " " "
46
zd. A −−−− wybrano kulę białą z jednej z urn
więc ; idziemy po czerwonych "gałazkach"
zatem:
P(A) =
36*
38 +
36*
46= ....... dokończ
20 lis 21:34
Nieznajoma: Dziękuję bardzo, teraz to już na pewno sobie poradzę. Przynajmniej tak mi się wydaje!
20 lis 22:39
Nestor: 
P(A) =
2548
20 lis 22:55
Nieznajoma: Super! Dzieki
20 lis 22:58