d
całka: Oblicz całkę niewymierną:
t =
6√x /()
6
t
6 = x
6t
5dt = dx
| | 1 | | t5 | |
= ∫ |
| *6t5dt = 6∫ |
| dt = |
| | √t6 + 33√t12 | | t3 + 3t4 | |
| | t5 | | t2 | |
6∫ |
| dt = 6∫ |
| dt |
| | t3(1 + 3t) | | 1+3t | |
i nie wiem co teraz?
8 sty 19:44
całka: ?
8 sty 19:53
całka: ?
8 sty 20:39
Mila:
8 sty 21:51
całka: po podzieleniu:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
6t
2 : (3t + 1)
−6t
2 − 2t
−−−−−−−−−−−−−−−
−2t
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
dobrze na razie ?
8 sty 22:49
Mila:
Tak bardzo dobrze dzielenie, ale źle zapisałaś całkę .
Podam wyjaśnienie na liczbach całkowitych .
17:5=3+r2 ale zapisujemy tak
Więc całka wygląda tak:
| | 2 | | 23 | |
∫(2t− |
| ) dt+∫ |
| dt= |
| | 3 | | 3t+1 | |
| | 1 | | 2 | | 2 | | 1 | |
=2* |
| t2− |
| t+ |
| ∫ |
| dt |
| | 2 | | 3 | | 3 | | 3t+1 | |
8 sty 23:05
całka: to jak wygląda całka jak chcę zapisać wynik tego dzielenia, bo się zgubiłem w tych obliczeniach
8 sty 23:08
8 sty 23:09
Mila:
| | reszta | |
Całka z wyniku dzielenia + całka z |
| , to zapisałam przed chwilą przeczytaj |
| | dzielnik | |
uważnie.
8 sty 23:10
całka: To moj ten zapis z 23:09 jest ok ?
8 sty 23:18
całka: | | | |
teraz w tej całce ∫ |
| trzeba zastosować rozkład na ułamki proste ? |
| | 3t+1 | |
8 sty 23:21
Mila:
| | 2 | |
Byłby dobry, ale opuściłaś − |
| |
| | 3 | |
| | 2 | |
Wynik dzielenia jest (2t− |
| ), czy nie widać w Twoim komputerze mojego zapisu z 23:05? |
| | 3 | |
8 sty 23:22
Mila:
Ad 23:21
Nie, to już jest ułamek prosty
jeśli tego nie widzisz, zrób podstawienie 3t+1=u
8 sty 23:25