Które rozwiazanie jest poprawne?
QWERT: Która odpowiedz jest prawidłowa?
Rowerzysta jadący z prędkością 7,2 km/h zaczął jechać coraz szybciej (ze stałym
przyspieszeniem) aż do osiągnięcia prędkości 36km/h po czasie t=20s. Jaką drogę przebył
rowerzysta podczas ruchu przyspieszonego?
v= 36km/h= 10m/s
vo= 7,2km/h= 2m/s
Δv= 10−2=8m/s
czy może takie rozwiazanie(znalezione w necie):
s = Vot + at²/2
Vk = Vo + at
Vk = Vo + at | −Vo
Vk − Vo = at | /t
Vk/t − Vo/t = a
s = Vot + ([Vk/t − Vo/t] * t²):2
obliczenie jednostki [s] = m
s = 2*20 + (10/20 − 2/20)*400:2
s = 40 + 80
s = 120