matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy
Basia :
Analiza zespolona. zadanie Obliczyć całkę
dz
całka
[−i,i]
z−1
8 sty 19:19
PW:
Odcinek po którym całkujemy ma równanie z(t) = it, t∊[−1, 1]. Wobec tego z'(t) = i. Zgodnie z definicją
1
1
i
∫F(z)dz = ∫F(z(t))z'(t) = ∫
dt.
it − 1
[−i, i]
−1
−1
i
i(it+1)
−t + i
t−i
=
=
=
=
it −1
(it−1)(it+1)
−t
2
−1
t
2
+1
t
1
=
− i
t
2
+1
t
2
+1
i całkujemy osobno część rzeczywistą i część urojoną. Weź też poprawkę, że mogę bredzić, bo nie robiłem tego 35 lat
8 sty 20:18