Obliczanie układu równań metodą Gaussa
Adik:
|2 −3 5 7 : 1|w3−w1
|4 −6 2 3 : 2|w2−2*w1
|2 −3 −11 −15 : 1|
|2 −3 5 7 : 1|2*w2
|0 0 −8 −11 : 0|
|0 0 −16 −22 : 0|
|2 −3 5 7 : 1|
|0 0 −16 −22 : 0|
Podpowiecie co dalej
8 sty 19:09
Gray: Układ ma nieskończenie wiele rozwiązań zależnych od dwóch parametrów.
| | 22w | |
Jeżeli niewiadome to (x,y,z,w), to z drugiego wiersza wynika, że z=− |
| . Wykorzystaj |
| | 16 | |
teraz pierwszy wiersz, aby wyliczyć x jako funkcję np. y i w.
8 sty 19:13
Adik: | | 22w | |
A skąd wynika, że to z = − |
|  ? |
| | 16 | |
8 sty 19:36
Gray: 16z−22w=0, więc...
8 sty 20:25
Gray: *−16z−22w=0, więc...
8 sty 20:26