zadanie
Partycusia: dalej mam problem z tym zadaniem

Dane są wielomiany W(x)= 8x3 + 6x2 −11x+ 3, P(x)= 2x−1, V(x)= ax2 +bx+c . Oblicz dla jakich
wartośći współczynników a, b,c wielomian W(x) jest równy wielomianowi P(x)* V(x)
8 sty 19:01
Eve: zapisz mnożenie P i V i wykonaj
8 sty 19:02
Partycusia: żle to napisalam, tak to powinno wyglądać
W(x)= 8x3 + 6x2 −11x+ 3, P(x)= 2x−1, V(x)= ax2 +bx+c
8 sty 19:04
Eve: no to mnóż
8 sty 19:16
Gray: Jak wymnożysz P(x) i V(x), co otrzymasz przy x3? Odp. 2a.
Co przy x3 ma W? Odp. 8
Stąd 2a=8 ⇔ a=4.
Jak wymnożysz P(x) i V(x), co otrzymasz przy x0? Odp. −c.
Co przy x0 ma W? Odp. 3
Stąd −c=3 ⇔ c=−3.
Jak wymnożysz P(x) i V(x), co otrzymasz przy x2? Odp. −a+2b.
Co przy x2 ma W? Odp. 6
Stąd −a+2b=6 ⇒ b =5, bo a =4.
8 sty 19:18