Metodą najmniejszych kwadratów
Lukasz: Metodą najmniejszych kwadratów dopasować krzywą f(x) do punktów empirycznych.
a) f(x)=ax+b (0,1), (2,3), (4,2)
Powiem od razu, że jestem studentem zaocznym i wykładowca kazał nam nauczyć się "metody
najmniejszych kwadratów" nauczyć samemu.
Mam w ćwiczeniach właśnie opisany ten powyższy przykład ale nie rozumiem pewnej rzeczy.
d(a,b)=(1−b)
2+(3−2a−b)
2+(2−4a−b)
2
Wyliczam to i otrzymuje
{40a+12b=0
{12a+6b−12=0 /*(−2)
Wyliczam współczynniki.
40a+12b=0
| | 3 | |
−24a−12b+24=0 ⇔ 16a+24=0 ⇔ a=− |
| b=5 |
| | 2 | |
I teraz pytanie.. Dlaczego w pdr. są wyliczone punkty a=0,25 oraz b=1,5
Czy błąd jest w książce czy to może moja wyobraźnia szwankuje?