paramatry równania
Karol: Witam. Proszę o poradę.
Mam sprawdzić, dla jakich parametrów równania ma jedną odpowiedź, w innym przypadku określić
liczbę rozwiązań
x+ py −z = 1
x + 10y −6z=p
2x −y +pz = 0
Z góry dziękuję
8 sty 18:48
PW: Najpierw uświadom jasno (przede wszystkim sobie) o co pytasz.
" dla jakich parametrów równania ma jedną odpowiedź" − co to znaczy?
To są trzy osobne równania, czy układ równań liniowych z parametrem p?
8 sty 19:19
Karol: Jest to układ równań, z parametrem p. Mam znaleźć takie p, dla którego układ równań będzie
miało tylko jedno rozwiązanie.
8 sty 19:29
Karol: up
8 sty 21:26
Karol: up
8 sty 22:02
52: Układ będzie miał tylko jedno rozwiązanie(układ oznaczony) kiedy jego wyznacznik
główny(odpowiedni, nie pamiętam jak to się zwało) będzie różny od 0, czyli
W≠0
8 sty 22:03
5-latek: Panie Karolu metoda wyznacznikowa. Uklad ma jedno rozwiazanie gdy W≠0 . Wyznacznik
stopnia 3 to przeciez porafisz policzyc (np metoda sarrusa
8 sty 22:05