Trudne zadania
Blue: Mam trzy zadanka, do których niby mam klucz, ale jakoś tak jest wszystko w nim lakonicznie
powiedziane, że nie rozumiem.... Mógłby ktoś te zadania dokładnie, krok po kroku omówić?

zad.1 Oblicz, ile jest liczb dwunastocyfrowych zapisanych wyłącznie za pomocą cyfr 1,2,3 i
takich, że każde dwie cyfry różnią się o 1.
zad.2 Dla jakich wartości parametru a iloczyn różnych miejsc zerowych funkcji f określonej
wzorem f(x) = log
32x −(a
2−a)log
3x +1−a jest równy 9

zad.3 W kulę wpisano stożek. Wykaż, że objętość stożka V
s i objętość kuli V
k spełniają
8 sty 18:46
Kacper:
W 1 taka dokładnie jest treść? Coś chyba nie tak
8 sty 18:55
Kacper:
Dla tak podanej treści odpowiedź brzmi 0.
8 sty 18:57
Blue: 1. *że każde dwie sąsiednie cyfry różnią się o 1
8 sty 19:00
Kacper: To teraz można liczyć.

Jak zaczniemy od 1 lub 3 to następną liczbą jest 2, potem znowu 1 lub 3 i tak do końca.
Razem 64 liczby (2*2*2*2*2*2)
Analogicznie jeśli pierwsza jest cyfra 2
Wszystkich takich liczb jest 128.
8 sty 19:33
Blue: To wcale nie jest takie trudne, jak myślałam

Dziękuję
8 sty 21:06
Blue: Mógłby jeszcze ktoś wyjaśnić te dwa zadanka? Bardzo proszę
8 sty 21:11
===:
zad.2 ... to bardzo fajne zadanko −
8 sty 21:20
Blue: Fajne, niefajne, lecz czeka na rozwiązanie
8 sty 21:28
Blue: Nie rozumiem tego w kluczu: przekształcenie warunku x
1*x
2 =9 na warunek t
1+t
2=2...
o co chodzi?
8 sty 21:34
Maslanek: 2.
Nie da się tego rozwiązać po prostu po macoszemu?

Niech t=logx; x>0
Dostajemy równanie t
2−(a
2−a)t+(1−a)=0; t∊R
Wiemy, że ma ono dwa rozwiązania, których iloczyn t
1*t
2=9?
8 sty 21:46
Maslanek: Aha

Inna opcja

Zauważmy, że mają istnieć dwa rozwiązania równania f(x)=0 określonego dla x>0.
Są one postaci x
1=3
t1 i x
2=3
t2
Funkcja ta jest różnowartościowa, więc jeśli tylko x
1≠x
2, to t
1≠t
2
Mamy wtedy: 3
t1*3
t2=3
t1+t2=9 ⇒ t
1+t
2=2
I korzystając ze wzoru Viete'a dla równania f(x)=0 mamy:
8 sty 21:54
Maslanek: Hm... przegiąłem

Tego sotatniego nie było
| | 1−a | |
9=3t1*3t2=3t1+t2= |
| =1−a |
| | 1 | |
Stąd a=−8.
8 sty 21:55
Mila:
x1*x2=9 z założenia
t1=log3x1
t2=log3x2
t1+t2=log3x1+log3x2=log3(x1*x2)=log39=2
⇔
t1+t2=2⇔a2−a=2
8 sty 21:58
Maslanek:

Dla zadania 3. musisz chyba pobawić się z kątem rozwarcia
8 sty 21:58
Maslanek: Okej... Zwątpiłem

Co jest nie tak z moim rozwiązaniem?
8 sty 22:00
Blue: A więc to tak

Dzięki !
8 sty 22:00
Maslanek: Dobra już wiem. Stosuję wzory Viete'a do równania z logarytmami, które wcale nie jest
wielomianem x
8 sty 22:04
Blue: Czyli wyjdą rozwiązania a=−1 i a=2 , ale odrzucamy −1, bo...?
8 sty 22:05
Blue: Bo delta byłaby ujemna, czy tak?
8 sty 22:05
Maslanek: Dla a=−1 nie ma rozwiązań rzeczywistych

Podstawić do wzoru funkcji i mamy f(x)=(logx+1)
2+1
8 sty 22:07
Blue: W 3 w kluczu jest coś takiego r2=h(2R−h)...
8 sty 22:07
Maslanek: A co oznaczają przez h?
8 sty 22:14
Maslanek: Pewnie odległość od czubka kuli do podstawy stożka
Narysuj kąt przy podstawie − jaką ma wartość?
Następnie jeżeli narysujesz trójkąt o bokach 2R, l, x (x to punkt łączący punkt wspólny kuli i
podstawy stożka z tym punktem kuli, na który opada wysokość stożka), to jest on prostokątny.
Jaki wniosek?
8 sty 22:17
Blue: h− wysokość stożka
8 sty 22:18
Blue: zw i się nad tym zastanowię, muszę się umyć
8 sty 22:19
Blue: już jestem

Maślanek, czyli l
2= r
2+h
2, x
2= (2R−h)
2+r
2 no i podstawiamy do x
2 +l
2= (2R)
2?
8 sty 22:44
Blue: Maślanek dalej sobie poradzę, bo z pochodnej każą liczyć

Na początku nie mogłam wpaść skąd
oni ten promień wytrzasnęli

Dzięki za pomoc
8 sty 22:46
Mila:
Rozwiązaliście?
8 sty 22:54
Blue: Ja tak
8 sty 23:03
Mila:
To w porządku.
8 sty 23:08
Eta:
zad3/
Stożek wpisany w kulę ma największą objętość jeżeli przekrój osiowy stożka jest
trójkątem równobocznym o boku
2r
| | 1 | |
wtedy Hst= r√3 to Vmaxstożka = |
| πr3√3 |
| | 3 | |
| | 2 | | 4 | | 8 | |
R(kuli) = |
| r√3 to Vk= |
| πr3√3* |
| |
| | 3 | | 3 | | 27 | |
8 sty 23:52