asymptoty
cntrl: | | x3−x | |
Wyznacz asymptoty wykresu f(x) = |
| |
| | x2−x | |
jeśli pionową ma być 0 i 1 to przynajmniej jedna granica w którymś z tych punktów musi być
nieokreślona, tak?
czyli liczę
lim
x→0− f(x) = ......
i ja mam przekształcić tą funkcję w f(x)=x+1? Wtedy w żadnej granicy nie wchodzi
nieskończoność, czyli nie będzie asymptot pionowych (w odpowiedzi mam, że będą). A jeśli
| | 0 | |
zostawię funkcję nieprzekształconą, to wychodzi |
| , więc też nie za bardzo ... |
| | 0 | |
8 sty 18:41
john2: | | x3 − x | | x2 − 1 | |
limx−>0 |
| = limx−>0 |
| = |
| | x2 − x | | x − 1 | |
| | (x+1)(x−1) | |
= limx−>0 |
| = limx−>0 (x + 1) = 1 (zarówno przy x −>0+ jak i −) |
| | x − 1 | |
| | x3 − x | |
limx−>1 |
| = limx−>1 (x + 1) = 2 (zarówno przy x −>1+ jak i −) |
| | x2 − x | |
Więc nie ma asymptot pionowych
8 sty 19:02
cntrl: Tak właśnie mi się wydawało, ale w odpowiedziach jest, że są (x=0, x=1)
8 sty 19:06
Dawid:

Tak wygląda wykres
8 sty 19:15