W trójkącie ABC dane są |AB|=c oraz α i β, β należy do przedziału (u{π}{2}, π).
ninaxx: W trójkącie ABC dane są |AB|=c oraz α i β, β należy do przedziału (π2, π). Wyznacz
objętość bryły powstałej w wyniku obrotu trójkąta ABC dookoła prostej zawierającej wysokość
poprowadzona z wierzchołka C
8 sty 18:39
Eve:

dorysuj podstawy do stożków
8 sty 18:45
ninaxx: Tyle ze z treści zadania wynika ze kąt β jest rozdarty. I w tym momencie narodził się mój
problem z rysunkiem
8 sty 18:48
Eve: sorki, nie zauważylam
8 sty 18:51
Eve:

ale to jest to samo, tylko oznacz inaczej i zielony stożek trzeba odjąć od czarnego
8 sty 18:53
ninaxx:

no dobrze czyli wygląda to tak:
i teraz V=
13πR
2H−
13πr
2H=
13πH(R
2−r
2)=
13πHc
2
tak

i co z H?
8 sty 19:17
Eve: masz kąty, skorzystaj z funkcji trygonom.
8 sty 19:20
ninaxx: no dobrze tylko co mi np. da, że H=Rtgα skoro R jest nieznane?
8 sty 19:26
Eve: wstaw do tgα i uporządkuj, znajdziesz H
8 sty 19:34