matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
stereometria
Witek:
Krawędz boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest nachylona do płaszczyzny jego podstawy
3
pod kątem α , że sinα=
. Pole koła wpisanego w podstawę jest równe 36π. Wyznacz
5
objętość ostrosłupa. Może chociaż ktoś mnie nakieruje na odpowiedz?
8 sty 18:36
Eve:
r=1/3h
p
8 sty 18:39
dero2005:
h
3
= sinα =
l
5
1
r =
h
p
3
πr
2
= 36π ⇒ r = h
p
=
2
a =
√
3
h
p
=
3
h
3
=
l
5
h
2
+ (
2
3
h
p
)
2
= l
2
l = h =
a
2
√
3
*h
V =
=
12
8 sty 19:05