Prosta, geometria analityczna, analiza matematyczna
hajnów:

Prosta k: y=ax + b gdzie a>0, orzechodząca przez punkt P(−1,2) odcina na osiach układu
współrzędnuch odcinki których suma długości jest najmniejsza. Wyznacz równanie tej prostej
Odcinek |OB| to wartość y dla x=0 czyli y=b
Odcinek |OA| to wartość x dla y=0 czyli x=
−ba
Prosta przechodzi przez punkt (−1,2) czyli 2=−a+b ⇒ a=b−2
czyli w |OA| to x=
−bb−2
Suma − S= b −
bb−2 =
b2−2b−bb−2=
b2−3bb−2 b≠2
Pochodna =
(2b−3)(b−2)−(b2−3b)(b−2)2 =
b2−4b+6(b−2)2
I tutaj dalej nie wiem bo Δ<0 co robię źle ?