Zadnia optymalizacyjne, ekstrema
Dostateczny: Prosta K:y=ax+b gdzie a>0, przechodząca przez punk P=(−1,2) odcina na osiach układu
współrzędnych odcinki, których suma długości jest najmniejsza. Wyznacz równanie tej prostej.
Mógłby ktoś podpowiedzieć jakie oznaczenia, bo cały czas mam dwie niewiadome
8 sty 18:20
Dostateczny: ma ktoś jakiś pomysł?
8 sty 18:34
dwiq: y=ax+b
2=−a+b
a=b−2
Jeden odcinek x=0 czyli y=b
Drugi odcinek y=0 czyli 0=ax+b czyli x=−b/a a a=b−2 czyli x=−b/b−2
Suma to b − b/b−2
8 sty 18:37
Dostateczny: ok, ale potem mam problemy z wyliczeniem miejsc zerowych
8 sty 18:40
dwiq: to nie wiem, wydaje mi się, że powinno być dobrze, a co delta nie wychodzi równa czy pochodną
nie umiesz wyliczyć ?
8 sty 19:05
dwiq: *nieładna
8 sty 19:05
Dostateczny: pochodna wyliczyłem, ale potem Δ<0
pochodna podaje możesz sprawdzić:
=(b2−4b+6)/(b−2)2
8 sty 19:09
dwiq: no tak w rzeczywistości Δ<0; to nie wiem, muszą się mądrzejsi wypowiedzieć
8 sty 19:16
===:
y=ax+b 2=−a+b ⇒ b=a+2
| | ax | | y | |
y=ax+a+2 ax+y=−a−2 |
| + |
| =1 |
| | −a−2 | | −a−2 | |
| | −a−2 | | 2 | |
Suma S= |
| −a−2=−3−a− |
| |
| | a | | a | |
S'=0 ⇒ a
2=2 itd...
8 sty 19:41
===:
8 sty 19:50
Dostateczny: dziękuję, a po co te przekształcenia (ax)/ −a−2 +...?
8 sty 19:55
===:
... a równanie prostej w postaci odcinkowej pamiętasz?/znasz?
8 sty 20:00
Dostateczny: oj nie, w ogóle pierwszy raz słyszę
8 sty 20:04
===:
to wpisz w przeglądarkę −
8 sty 20:40
8 sty 20:45
zeneg: A skąd tą sumę wziąłeś, dlaczego ona się równa a+b= ?
8 sty 21:40
===:

bo a to odcinek odkładany na osi 0x zaś b na osi 0y
| x | | y | | x | | y | |
| + |
| =1 na wykresie masz |
| + |
| =1 |
| a | | b | | 4 | | 5 | |
8 sty 22:22