matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki
Ola:
Mam pytanie: dlaczego podczas obliczeń całki ∫x
2
cosxdx przez części gdy rozpisujemy: f(x)=cosx f ` (x)=sinx g ` (x)= x
2
g(x)= 2x to =x
2
sinx− ∫... i tak dalej. Chodzi mi głównie dlaczego cosx*2x= x
2
sinx?
8 sty 18:20