Całki
Sara: Proszę o pomoc w rozwiązaniu całki metodą przez podstawianie:
∫x−1/3x+1 dx
Powinno wyjść: 1/9(3x+1)−4/9ln|3x+1|+c
Dziękuję za pomoc
8 sty 18:13
8 sty 18:14
Sara: Tak, taka jest postać.
8 sty 18:14
Dawid: | | x−1 | | x | | 1 | |
∫ |
| =∫ |
| dx−∫ |
| dx=... |
| | 3x+1 | | 3x+1 | | 3x+1 | |
t=3x+1
dt=3dx
| | | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
...=−∫ |
| =− |
| ∫ |
| dt=− |
| ln|t|+C=− |
| ln|3x+1|+C |
| | t | | 3 | | t | | 3 | | 3 | |
8 sty 18:28
Dawid: Tylko nie wiem jeszcze co z tą pierwszą
8 sty 18:41
Andrzej: Proszę o ponowne rozwiązanie krok po kroku, aby wynik wyszedł taki jak podałam. Dziękuję.
8 sty 18:43