geometria analityczna
aaa: dla jakich wartości parametru m prosta o równaniu y=x+m jest styczna do okręgu mającego
równanie x2+y2=4
8 sty 17:56
Eve:
wstaw y do równania okręgu, Δ=0
8 sty 18:00
Godzio:
Albo odległość punktu od prostej jest równa promieniowi
x − y + m = 0
S(0,0)
d = 2
8 sty 18:11
5-latek: Witam
Eve i
Godzio
8 sty 18:17
aaa: nie rozumiem...
8 sty 19:35
5-latek: czego nie rozumiesz ?
Kiedy prosta jest styczna do okregu? Ile punktow wspolnych ma z okregiem?
Kiedy rownanie kwadratowe ma 1 rozwiazanie ?
8 sty 19:42
Eve: x2+(x+m)2−4=0
Δ=? i Δ=0
czego nie rozumieć?
8 sty 19:49
aaa: wychodzi mi inny wynik niż w książce
8 sty 22:27
Janek191:

y = x + m ⇒ y
2 = ( x + m)
2 = x
2 + 2m x + m
2
x
2 + y
2 = 4
−−−−−−−−−−
x
2 + x
2 + 2m x + m
2 =4
2 x
2 + 2m x + m
2 − 4 = 0
Δ = (2m)
2 − 4*2*( m
2 − 4) = 4 m
2 − 8 m
2 + 32 = 32 − 4 m
2
Δ = 0 ⇔ 32 − 4 m
2 = 0 / : 4
8 = m
2
m
2 = 4*2
m = 2
√2 lub m = − 2
√2
=======================
9 sty 08:34