d
całka: Oblicz całkę niewymierną:
= t =
3√x /()
3
t
3 = x
3t
2dt = dx
| | 3√t3 | | t | | t3 | |
∫ |
| *3t2dt = 3∫ |
| * t2dt = 3∫ |
| dt |
| | 3√t3 + √t3 | | t + √t3 | | t + t1/3 | |
i nie wiem jak to dalej liczyć ?
8 sty 17:41
Godzio:
x = t
6
dx = 6t
5dt
| | t7 | | t5 | |
6∫ |
| dt = 6∫ |
| dt = |
| | t2 + t3 | | 1 + t2 | |
Podziel i praktycznie masz wynik.
8 sty 17:54
całka: a skąd u Ciebie x = t6 ?
t = 3√x /()3
t3 = x
nie wiem czemu t6 ?
8 sty 17:57
Godzio:
Bo √t6 = t3 i 3√t6 = t2 czyli brak jakichkolwiek pierwiastków, które przeszkadzają.
8 sty 17:59
Godzio:
Gdybym gdzieś w całce pojawiłoby się np. 4√x to bym brał x = t12
8 sty 18:00
całka: ok juzz widze
8 sty 18:02
całka: dzielenie:
t5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
t5 : 1 + t
−t5
−−−−−−−−−−−−−−−−
=
ok ?
8 sty 19:16
całka: | | t7 | | t7 | | t5 | |
6∫ |
| dt = 6∫ |
| dt = 6∫ |
| dt |
| | t2+t3 | | t2(1+t) | | (1 + t) | |
8 sty 19:18
całka: to dzielić
t5 : 1 + t czy t5 : t + 1 ?
8 sty 19:28
całka: ?
8 sty 19:36
PW: | | 16 | | 16 | |
Zastanów się głęboko, bo może |
| to nie to samo co |
| . |
| | 3+1 | | 1+3 | |
8 sty 20:23
całka: to samo ale w tym przypadku t5: 1 + t
jak to podzielić?
8 sty 20:40
całka: ?
8 sty 20:52
Mila:
Przecież dzieli się normalnie, jak było z wielomianami w LO.
t
5 : (t+1) tu możesz skorzystac ze schematu Hornera: t=−1
1 0 0 0 0 0
1 −1 1 −1 1 −1 reszta jest równa −1
| t5 | | −1 | |
| =t4−t3+t2−t+1+ |
| |
| t+1 | | t+1 | |
8 sty 21:02
Mila:
8 sty 21:51
całka: ale mi chodzi podzielić t5 : 1 + t
8 sty 22:39
Mila:
Przecież dodawanie jest przemienne , Prawda?
1+t=t+1
Nie dzieliłaś wielomianów w LO?
8 sty 22:43
Mila:
Jakoś nic nie piszesz, czy zrozumiałaś, czy przeczytałaś.
8 sty 23:34