Pomocy
Nieznajoma: Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem, którego przekątna ma długość d i
tworzy z dłuższym bokiem (nie będącym wysokością walca) kąt α. Obliczyć objętość oraz pole
boczne walca.
Wykonać obliczenia dla d=3 oraz kąt α=60 stopni.
20 lis 20:49
Godzio: pomoge
20 lis 21:42
Godzio:

d=3
α=60
o
3
√3=H
x=3
3=2πr
| | 9 | | 27√3 | |
V=πr2*H=π* |
| *3√3= |
|
|
| | 4π2 | | 4π | |
| | 9 | | 9 | |
Pc=2πr2+2πrH=2π* |
| +3*3√3= |
| +9√3 |
| | 4π2 | | 2π | |
20 lis 21:50
Koza:

oblicz zamalowane
20 lis 21:51
Koza:

oblicz zamalowane
20 lis 21:51
Koza: niezamalowane to sektor okregu
20 lis 21:52
Koza: niezamalowane to sektor okregu
20 lis 21:53
Nieznajoma: dzięki, za pomoc
20 lis 22:36
Nieznajoma: | | 1 | | 3 | |
cos 60 stopni = |
| więc 2πr = |
| |
| | 2 | | 2 | |
i jak z tego teraz obliczyć r ?
21 lis 00:15