równania z parametrem
op: dobry wieczór, pomoże ktoś

?
dla jakich wartości parametru m (należącego do R) równanie x
4+2(m−5)x
2+4m
2=0 ma cztery różne
rozwiązania?
bardzo proszę o wskazanie warunków, z resztą sobie poradzę
zaczęłam tak:
x
2=t i t większe lub równe 0
czyli t
2 +2(m−5)t+4m
2=0
wynik powinien wyjść m należy do przedz. (−5,0) i (0, 1,6)
z góry dziękuję
8 sty 17:36
PW: x2 = t >0 (bo gdyby x2 = 0, to równanie miałoby 3 rozwiązania).
Równanie
(1) t2 + 2(m−5) + 4m2 = 0
o ile ma rozwiązania, to są one dodatnie (wynika to z faktu, że f(0) = 4m2 > 0 (tu warto
narysować parabolę występującą w (1).
Wystarczy więc warunek: wyróżnik równania (1) jest większy od zera.
4(m−5)2 − 16m2 > 0
8 sty 22:41
PW: Poprawka:
(1) t2 + 2(m−5)t + 4m2 =0.
I jeszcze wyjaśnienie dlaczego zakładamy 4m2 > 0. Gdyby m=0, to badane równanie mialoby 3
rozwiązania.
8 sty 22:46
PW: Napisałem głupstwo o 22:41 (8 stycznia). Równanie (1) ma dwa rozwiązania dodatnie, jeżeli
wierzchołek paraboli ma pierwszą współrzędną dodatnią. Do warunku Δ > 0 należy jeszcze dodać
ten drugi. Dobrze to widać na rysunku (parabola "ramiona do góry", odcięta wierzchołka
dodatnia, w zerze wartość dodatnia).
Śniło mi się w nocy, że głupstwa wypisuję, ale już nie wstawałem.
9 sty 06:53