d
całka: Mając taką całkę:
| | x2 + 12x + 10 | |
∫√x2 + 12x + 10dx = ∫ |
| dx |
| | √x2 + 12x + 10 | |
to jak chcę doprowadzić do takiej postaci:
| | dx | |
wn−1(x)*√x2 + 12x + 10 + λ∫ |
| |
| | √x2 + 12x + 10 | |
to jak zapisać w
n−1(x)? Ax + B czy inaczej ?
8 sty 17:27
całka: ?
8 sty 18:12
całka: pomoże mi ktoś to rozwiązać ?
8 sty 18:25
Mila:
Tak :
Ax+B
Za godzinę, jeśli będziesz miała kłopoty.
8 sty 19:06
Mila:
I sposób
Wzór:
| | x | | k | |
∫√x2+k dx= |
| √x2+k+ |
| ln|x+√x2+k|+C |
| | 2 | | 2 | |
gdzie k jest stałą dodatnią lub ujemną.
√x2+12x+10=
√(x+6)2−26 postac kanoniczna trójmianu pod pierwiastkiem.
∫
√(x+6)2−26dx=
[x+6=t, dx=dt]
| | t | |
=∫√t2−26dt= |
| √t2−26−13ln|t+√t2−26= wracamy do zmiennej x |
| | 2 | |
| | x+6 | |
= |
| √(x+6)2−26−13ln|x+6+√(x+6)2−26+C= |
| | 2 | |
| | x+6 | |
= |
| √x2+12x+10−13ln|x+6√x2+12x+10|+C |
| | 2 | |
8 sty 20:05
Mila:
Plusa brakuje przed pierwiastkiem pod logarytmem.
8 sty 20:40
Mila:
8 sty 21:52
Gray:
8 sty 21:54
Mila:
Właśnie, to jest to o czym pisałeś. Pozdrawiam.
8 sty 21:59
bezendu:
Mila a ten wzór nie idzie tak. Albo ja się mylę, bo takiego wzoru 20:05 nie mam w swoich
tablicach
8 sty 22:03
8 sty 22:13
bezendu:
Nie olałem, po prostu nie mogłem zrozumieć, dwa zrobiłem innym sposobem. Dziękuję za odpowiedź.
8 sty 22:20
bezendu:
Ale i tak ostatecznie zrozumiałem sens podstawienia

Jeszcze się trochę głupie ale juz jest o
niebo lepiej !
8 sty 22:31
Mila:

Powodzenia.
8 sty 22:37
ania: jak obliczyć taką całkę
8 sty 22:42
bezendu:
Dziękuję, za dwa tygodnie kolokwium: całki+pochodne
8 sty 22:43