stereometria
Mario: 1.Dany jest graniastosłup prawidłowy sześciokątny o wszystkich krawędziach jednakowej długości
a. Dłuższa przekątna graniastosłupa jest większa od krótszej przekątnej tego graniastosłupa o
ile?
2.Przekątna przekroju walca jest nachylona do płaszczyzny podstawy walca pod kątem 60 stopni i
ma dł. 8 . Wys. walca jest większa od promienia jego postawy o ile?
3.Wykaż , że jeśli walec i stożek mają równe wys. i równe obj. , to stosunek promienia podstawy
stożka walca jest równy √3
8 sty 17:10
Eve:

1. b=a
√3
licz
8 sty 17:18
Eve:

2. d=2*2r
8 sty 17:21
Eve: | | 1 | |
3. Vw=πR2*H, Vs= |
| πr2*H |
| | 3 | |
dziel
8 sty 17:23
Mario: mogłabyś rozwinąć pierwsze? bo nie rozumiem
8 sty 17:26
Eve:
d to krótsza przekątna, D to dłuższa przekątna
podstaw i z Tw Pitagorasa policz je
8 sty 17:38
Mario: ok dziękuję
8 sty 17:47