całka
Jacuś: Co ja tutaj robie źle bo wynik wychodzi nie taki jak powinien.
∫(x−7)dx /(x
2+4x−5)=
Δ=36
√Δ=6
x1=−5
x2=1
(x−7)/(x+5)(x−1)= A/(x+5) + B/(x−1)
x−7=A(x−1) +B(x+5)
x−7=x(A+B) −A+5B
1=A+B A=1−B
−7=−A+5B
−7=1−B +5B
−8=4B
No i tutaj juz widze we nie zgadza mi sie z odpowiedziami bo B powinno wyjść −1 a A 2 powie
ktoś gdzie robie błąd bo sam nie moge znaleźć
8 sty 17:10
Eve:
A+B=1
−A+5B=−7
6B=−6⇒B=−1
A=2
8 sty 17:13
Jacuś: kurde dzięki !
8 sty 17:16
Dawid: 1=A+B
−7=−A+5B
A=1−B
−7=−1+B+5B
−6=6B
B=−1
A=1−(−1)
A=2
8 sty 17:17