Algebra
Głąb: Proszę o pomoc:(,Zbadać liniową niezależność poniższego ukadu funkcji RR
A= (f1; f2; f3; f4), gdzief1(x) =−1; f2(x) =x+ 1; f3(x) = sinx;
f4(x) =e−x
8 sty 16:54
Gray: Definicja. Pokaż, że α1f1+α2f2+α3f3+α4f4=0 ⇒ α1=α2=α3=α4=0.
8 sty 17:37
Gląb: To wiem, ale co dalej.
8 sty 18:11
Gray: Trzeba rozwiązać równanie stojące z lewej strony implikacji.
α1f1+α2f2+α3f3+α4f4=0 ⇔
⇔ ∀x∊R: α1f1(x)+α2f2(x)+α3f3(x)+α4f4(x)=0⇔
⇔∀x∊R: −α1+α2(x+1)+α3sinx+α4e−x=0 ⇒ różniczkujemy stronami
⇒ ∀x∊R: α2+α3cosx−α4e−x=0 ⇒ różniczkujemy stronami
⇒ ∀x∊R: −α3sinx+α4e−x=0
Podstawiamy:
− dla x=0 mamy: α4=0
− dla x=1 mamy: −α3sin1+α4e−1 = −α3sin1=0 ⇔ α3=0.
Wiemy zatem, że α3=α4=0.
Wyjściowe równanie ma więc postać:
α1f1+α2f2=0 ⇔
⇔∀x∊R: α1f1(x)+α2f2(x)=0⇔
⇔∀x∊R: −α1+α2(x+1)=0
Tu mamy równość dwóch wielomianów: z lewej strony wielomian zerowy, czyli z prawej też. Zatem:
−α1+α2(x+1) ≡0⇔α2=α1=0.
Podsumowując, z warunku
α1f1+α2f2+α3f3+α4f4=0 wynika, że α1=α2=α3=α4=0.
To oznacza, że wektory są liniowo niezależne.
Koniec.
8 sty 18:41
Gray: Fraszka "Na brak szacunku"
Myśli, że wszystko mu się należy,
A wdzięczność nie w jego gestii leży.
Ma w dupie Twój cenny czas,
A wykorzysta cię jeszcze nie raz.
9 sty 08:51