Wyznaczyć ekstrema funckcji
Lukasz: Wyznaczyć ekstrema funckcji f(x,y):
e) f(x,y)=2x
3y+y
2+3x
2
f'x(x,y)=6x
2y+6x f'y(x,y)=2x
3+2y
f''xx(x,y)=12xy+6 f''xy(x,y)=6x
2 f''yx(x,y)=6x
2 f''yy=2
| | 1 | |
{ f'x=0 ⇔ 6x2y+6x=0 ⇔ 6x(xy+1)=0 ⇔ x=0 v x=− |
| ⇔ |
| | y | |
| | 1 | |
{ f'y=0 ⇔ 2x3+2y=0 ⇔ 2(x3+y)=0 ⇔ y=0 v 2(− |
| +y)=0 ⇔ |
| | y3 | |
⇔ y=0 v y
4−2=0
Tutaj już mi wyjdzie coś innego niż w odpowiedziach.
P(0,0), ten punkt się zgadza ale dwa pozostałe mi nie chcą wyjść.
Mowa o P(−1,1) oraz P(1,−1). Jakieś pomysły?
8 sty 16:45
Lukasz:
8 sty 17:36
Lukasz:
8 sty 18:43
Gray: Pomieszałeś: f'y = 0 ⇔ y −x3
8 sty 18:46
Lukasz: Nie rozumiem.
Jeśli na ćwiczeniach mieliśmy różne przykłady i :
1) f(x,y)=x
3−y
2+xy−y+0,3 f'y=−2y+x−1
| | 1 | |
2)f(x,y)= |
| x2+3xy2−x2y−3x f'y=6xy−x2 |
| | 3 | |
itd.
to dlaczego u mnie
f(x,y)=2x
3y+y
2+3x
2 f'y=2x
3+2y
nie jest poprawnie?
Czego nie widzę?
8 sty 18:58
Gray: Może tego co Ci napisałem? f'y jest dobrze obliczone. Źle rozwiązałeś równanie f'y=0.
8 sty 19:02
Lukasz: y4−1=0
Dobra, mam nadzieję, że koniec głupich błędów na dziś..
Pozdrawiam
8 sty 19:09