zadanie z logartymow
eldo12: Potrzebna pomoc :
Wykonaj wykres funkcji :
f(x)=|log2(x−3)−1|
Dla jakich wartosci parametru M rownanie fx=m ma 2 rozwiazania o przeciwnych znakach
8 sty 16:07
eldo12: pomoze ktos rozwiazac zadanie?
8 sty 16:51
5-latek: 1. narysuj wykres f(x)= log2x
2. Przesun go o 3 jednostki w prawo i jedna jednostke w dol −dostaniesz wykres funkcji f(x)=
log2(x−3)−1
3. Naloz na to wartosc bezwzzgledna (czyli to co pod osia OX wedruje nad os bo wartosc
bezwzgledna nie moze byc ujemna ) i masz wykres funkcji f(x)= |log2(x−3)−1|
4> Proste ? Tak proste
8 sty 17:34
abc:
8 sty 17:46
eldo12: dobra, poradzilem sobie z wykresami a to : Dla jakich wartosci parametru m rownanie ma 2
rozwiazania o przeciwnych znakach?
8 sty 18:59
5-latek: Tniesz prosta y=m wykres po osi OY i patrzysz w jakim przedziale masz dwa rozwiazania o
przeciwnych znakach
8 sty 19:05
eldo12: no to z tego co tu patrze to nie ma 2 takich rozwiazan o przeciwnych znakach czy sie myle?
8 sty 19:10