zadanie z nierownosci Pomocy!
kubaq: witam, potrzebuje pilnego rozwiazania zadania :
udowodnij ze nierownosc:
jest spelniona dla kazdej liczby N wiekszej od 25
oraz
Wyznacz ekstrema i monotonicznosc
8 sty 15:36
J:
ad2) ..najpierw policz pochodną ....
8 sty 15:41
kubaq: pochodna wyszla mi
8 sty 15:52
Gray: Pierwsze:
| | n | | 1 | | n−0,5 | | 0,5 | | 1 | | 0,5 | | 1 | |
| |
| − |
| | = | |
| + |
| − |
| | = |
| < |
| ⇔ |
| | 2n−1 | | 2 | | 2(n−0,5) | | 2n−1 | | 2 | | 2n−1 | | 100 | |
⇔50 < 2n−1 ⇔ n>25,5 ⇔ n≥26.
Koniec.
8 sty 15:53
pigor: ... 2) może tak
| | x | |
f(x)= |
| i f(−x)= −f(x) − f. nieparzysta i f(0)=0, |
| | x2+1 | |
| | 1 | | 1 | |
i dla x≠0 f(x)= |
| i (x+ |
| ≥2 dla x>0) v (x+1x≤−2 dla x<0), |
| | | | x | |
zatem
−12 ≤ f(x) ≤ 12 − zbiór wartości f, przy czym
f(−1)= −12= fmin., oraz
f(1)= 12= fmax.
z monotonicznością poradzisz sobie chyba sam
8 sty 16:00
kubaq: z monotonicznoscia sobie poradze ale nie wiem jak ten wykres narysowac
8 sty 16:10