Postać iloczynowa - szybkie dokształcanie :P
Czarodziej: Witam, prosiłbym o jakieś wskazówki / wyjaśnienie. Jak zabrać się za takie zadania ?
1.wyznacz współczynniki b i c y=−x2+bx+c wiedząc, że
a)funkcja f przyjmuje wartości dodatnie tylko dla x∊(−3/2;0)
2.Miejscami zerowymi funkcji kwadratowej f są liczby −2 i 1. Wyznacz wzór tej funkcji w postaci
ogólnej , jeżeli:
a) dla argumentu 3 funkcja przyjmuje wartość 10
b) wykres funkcji przecina oś OY w punkcie (0,−6)
Bardzo proszę o pomoc, nie mam pomysłu jak rozwiązać zadanie tego typu.
8 sty 14:40
J:
| | 3 | |
1) masz miejsca zerowe: x1 =− |
| , x2 = 0 ... podstaw i przyrównaj do zera,otrzymasz |
| | 2 | |
układ równań i wyliczysz b i c ..
8 sty 14:45
J:
2)
a) y = a(x +2)(x−1) .. teraz podstaw za x = 3 i przyrównaj do 10 ...wyliczysz a ,
potem wstaw a i wymnóż .. dostaniesz postać ogólną ...
b) analogicznie,tylko za x podstaw 0 i przyrównaj do 6 ..
8 sty 14:49