rząd macierzy-teoria
kora: Pogubiłam się w rzędach.
1.Otoż rząd macierzy ogólnie liczy się poprzez wyzerowanie i wykreślenie itd.
Ale spotkalam się jeszcze z rzędami przy równaniach.
R(A)=R(U)
2.i np. rząd macierzy A jest liczony np. jako wyznacznik powstały z tej macierzy po wykreśleniu
trzciego wiersza i jest różny od 0 więc równa się 2. ( o co chodzi? dlaczego mozna tam sobie
skreślać lub liczyc minor?)
Za to rząd macierzy U tez jest liczony jako wyznacznik i jesli ≠0 to R(U)=3 (dlaczego?)
Czy to są jakieś inne rzędy (przyklad 1 i 2? )
8 sty 14:21
kora: up up up
8 sty 14:39
Gray: To są te same rzędy.
Rząd macierzy = liczba liniowo niezależnych wierszy = liczba liniowo niezależnych kolumn =
wymiar największej nieosobliwej macierzy zawartej w macierzy, której rząd liczysz.
8 sty 14:48