proszę o wytłumaczenie jak to zrobic
misia: narysuj wykres funkcji f(x)=−1/2(x+4)2+2
8 sty 14:01
J:
| | 1 | |
zapis jest niejednoznaczny ... |
| jest przed nawiasem...? |
| | 2 | |
8 sty 14:06
misia: tak z minusem
8 sty 14:07
J:
| | 1 | |
.. rysujesz wykres funkcji: y = − |
| x2 .. potem przesuwasz o 4 w lewo i o 2 do góry ... |
| | 2 | |
8 sty 14:10
Dawid: Jest to postać kanoniczna wykresem funkcji jest parabola
Możesz to wymnożyć wszystko i potem delta miejsca zerowe i rysujesz.
Z tej postaci możesz odczytać, że wierzchołkiem paraboli jest punkt W=(−4,2)
8 sty 14:10
misia: A TRZEBA DO TEGO RYSOWAC TABELKE
8 sty 14:17
J:
.. to zależy jak dokładnie chcesz narysować ...
8 sty 14:20
misia: za bardzo nie wiem co zrobic z tym nawiasem
8 sty 14:22
Dawid:

| | 1 | |
Napisane masz. Narysuj wykres − |
| x2 na czerwono i przesuń o wektor [−4,2] na niebiesko |
| | 2 | |
i to twój ostateczny wykres
8 sty 14:29
misia: i to wszystko>?
8 sty 14:35
Dawid: No tak
8 sty 14:35
misia: dziękuje
8 sty 14:38