Rozwiąż nierówność
Kasia: x3−9x≤0
x(x2−9)≤0 :x
x2−9≤0 √
−√9≤0
−3≤0
Dobrze jest? Bo ja nie umiem matmy a zależy mi żeby było dobrze.
8 sty 13:20
J:
jest tragicznie, na jakiej podstawie podzieliłaś przez x ..?
dalej jeszcze gorzej ...
8 sty 13:24
Dawid: Rozwiązaniem nierówności jest jakiś przedział
x(x2−9)≤0 i niżej już jest źle
8 sty 13:25
Dawid: x(x2−9)
x(x−3)(x+3)
8 sty 13:26
Kasia: Dzięki wielkie. Ja z tej matematyki nic już nie pamiętam. I nigdy też nie umiałam dobrze matmy.
A nie chciałam nic nie policzyć i prosić o gotowca
8 sty 13:38
Dawid: Ale to jeszcze nie koniec teraz Twoja kolej na dokończenie
8 sty 13:43
Kasia: Spróbuję

Za chwilkę wyślę
8 sty 13:49
Dawid: Czekamy z niecierpliwością
8 sty 13:52
Kasia: x(x−3)(x+3)
(x2−3x)(x+3)
x3−3x2−3x2−9
x3−6x2−9 Zacięłam się to pewnie źle zrobiłam.
8 sty 13:56
J:
.. a słyszałaś coś o rysowaniu "wężyka" ...?
8 sty 13:59
Kasia: nie
8 sty 13:59
Kasia: a o to chodzi }?
8 sty 14:00
Dawid:

Tragedia, nawet źle wymnożone. Nawet gdybyś dobrze wymnożyła to byś wróciła do postaci
x
3−9x, a oto tutaj nie chodzi mamy znaleźć taki x które będą spełniać tą nierówność
x
3−9x≤0 dlatego obliczenia wyglądają tak:
x
3−9x≤0
x(x
2−9)≤0
x(x−3)(x+3)≤0
Mamy postać iloczynową więc łatwo możemy odczytać miejsca zerowe wystarczy, że przyrównasz
do zera
x=0 i x−3=0 i x+3=0
x=0 i x=3 i x=−3
I to są nasze rozwiązania teraz rysujemy wykres. Rysujemy go od prawej strony od góry bo
współczynnik przy najwyższej potędze jest dodatni więc wykres wygląda tak jak u góry. Teraz
odczytaj rozwiązanie
8 sty 14:03
Kasia: Jejku nie pamiętam a nie chce znów gafy strzelić jak przedtem

Rozwiązaniem równania jest przedział liczb tak?
8 sty 14:14
Dawid: tak
8 sty 14:15
Kasia: Ale nie z dwoma nawiasami nie? Spróbuję tylko proszę mi głowy nie urywać bo ja naprawdę nie
pamiętam matmy

<−3,3)−−>tak?
8 sty 14:18
Dawid:

Teraz odczytasz ?
8 sty 14:24
Kasia: (−∞+3) (∞−3) o to chodziło?
8 sty 14:30
Dawid: Pierwszy przedział jest prawie dobrze tylko nawias ma być domknięty bo mamy znak ≤
Zatem
(−∞,−3>U<0,3>
8 sty 14:34
Kasia: Dzięki wielkie

Podziwiam takich geniuszy matematycznych jak ty
8 sty 14:37
5-latek: Takim samym geniuszsem mozesz byc Ty .
Tylko odrobine wiecej pracy wlozyc
8 sty 15:36