równanie : y''+2y'-8y=x
Gerwazy: równanie : y''+2y'−8y=x
jest sprowadzalne do równania I rzędu czy należy je rozwiązać metodą uzmiennienia stałych?
8 sty 11:29
J:
..równanie charakterystyczne : r2 + 2r − 8 = 0 i Δ = 36
..całka ogólna: y(x) = C1*er1x + C2*er2x ... i koniec ...
8 sty 11:37
J:
..sorry ... nie zauważyłem z prawej strony x ....
8 sty 11:41
Gerwazy: A to nie jest przypadkiem rozwiązanie dla równania y''+2y'−8y=0 ?
Co z tym x'em po prawej stronie?
8 sty 11:43
Gray: Musisz znaleźć jakiekolwiek rozwiązanie równania z tym x z prawej strony.
Można poszukać w postaci: y=ax+b.
| | 1 | | 1 | |
Wówczas y''+2y'−8y = 2a − 8ax −8b = x ⇔ a=− |
| i b=− |
| . |
| | 8 | | 32 | |
Rozwiązania wyjściowego równania są postaci:
| | 1 | |
y(x)=C1er1x + C2er2x − |
| ( 4x+1) |
| | 32 | |
8 sty 11:56
Gerwazy: A metodą uzmienniania stałych?
8 sty 13:49
Gerwazy: Nikt?
8 sty 17:16