geometria analityczna
Katarzyna: Wyznacz współrzędne punktu P należącego do prostej o równaiu x−y+5=0 tak, aby odległość punktu
P od punktu A(−1,2) była równa √14
ktoś pomoże, naprowadzi na jakieś wzory?
8 sty 00:06
Katarzyna: czy podstawienie do wzoru na odległość punktów cos pomoze?
8 sty 00:10
Janek191:

x − y + 5 = 0 ⇒ y = x + 5
P = ( x ; y) = ( x ; x + 5)
oraz A = ( − 1 ; 2)
zatem
I P A I
2 =( − 1 − x)
2 + ( 2 − ( x + 5))
2 = (
√14)
2
1 + 2 x + x
2 + ( − 3 − x)
2 = 14
1 + 2 x + x
2 + 9 + 6 x + x
2 − 14 = 0
2 x
2 + 8 x − 4 = 0 / : 2
x
2 + 4 x − 2 = 0
Δ = 16 − 4*1*( −2) = 16 + 8 = 24 = 4*6
√Δ = 2
√6
| | − 4 − 2√6 | | − 4 + 2√6 | |
x = |
| = − 2 − √6 lub x = |
| = − 2 + √6 |
| | 2 | | 2 | |
więc
y = x + 5 = 3 −
√6 lub y = 3 +
√6
Odp. P = ( − 2 −
√6 ; 3 −
√6 ) lub P = ( − 2 +
√6 ; 3 +
√6)
====================================================
8 sty 01:09
pigor: ..., niech
?=P=(x,y)=
(x,x+5)∊ prostej x−y+5=0
i
A=(−1,2) − dany punkt nie lezący na tej prostej
(przekonaj się sama), to z warunków zadania :
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
AP2= √142=((x+1)2+(x+5−2)2 ⇒ (x+1)
2+(x+3)
2=14 ⇔
⇔ x
2+2x+1+ x
2+6x+9 −14=0 ⇔ 2x
2+8x−4=0 /:2 ⇔
⇔ x
2+4x−2=0 /+6 ⇔ x
2+4x+4=6 ⇔ (x+2)
2=6 ⇔ |x+2|=
√6 ⇔
⇔ x+2= −p{6] v x+2=p{6] ⇔
x= −2−√6 v
x=√6−2 ⇒
⇒
P=(x,x+5)=
(−2−√6, 3−√6) v
P=(√6−2, √6+3) .
8 sty 01:10
Katarzyna: niestety ale muszę cię zmartwić że wyniki w książce wyszły zupelnie inne...
8 sty 17:22
Katarzyna: nie ma żadnych pierwiastków..
8 sty 17:22
pigor: mnie nie zmartwiłaś; bo to twój biznes; może zła treść zadania itp, itd.
8 sty 17:25
Janek191:
Zatem w książce są złe wyniki
8 sty 17:26
Katarzyna: sprawdzałam, wszystko dobrze przepisałam
8 sty 17:52
aaa: a czy we wzorze na pewno podnosi się √14 do kwadratu?
8 sty 18:03
Janek191:
Jaka jest odpowiedź w książce ?
8 sty 18:06
Katarzyna: P1=(0,−5)
P2=(−4,9)
8 sty 18:08
Janek191:
P1 = ( 0 ; − 5) i A = ( − 1; 2)
więc
I P1 A I = √ ( − 1 − 0)2 + ( 2 − (−5))2 = √1 + 49 = √ 50 = √25*2 = 5√2 ≠ √14
a nawet P1 nie leży na danej prostej, bo
0 − (−5) + 5 = 10 ≠ 0
8 sty 18:14
Janek191:
P2 = ( − 4; 9) też nie leży na danej prostej, bo
− 4 − 9 + 5 = − 8 ≠ 0
8 sty 18:17
Katarzyna: no to ja nie wiem co z tymi odpowiedziami...
8 sty 18:49