matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc
Opaska:
Określ wartości parametru m dla których funkcja jest homograficzna a dla których liniowa
3x−1
a) f(x)=
mx−2
7 sty 23:55
Janek191:
3 x − 1
f(x) =
jest f. homograficzną jeżeli 3*(−2) − ( − 1)*m ≠ 0 i m ≠ 0
m x − 2
czyli − 6 + m ≠ 0 i m ≠ 0 m ≠ 6 i m ≠ 0 ============= Dla m = 0 funkcja jest liniowa i dla m = 6 funkcja jest liniowa.
8 sty 01:17