aa
Hugo:
ile sie równa x?
7 sty 23:47
Marcin: Hugo, weź nie żartuj
7 sty 23:54
Hugo: serio pytam −,−
7 sty 23:55
Hugo: dla mnie sprzecznosc ale no nie wiem
7 sty 23:56
Marcin: nie ma takiego x'a.
7 sty 23:58
Nieznajomy: Jeśli potrzebujesz uzasadnienia:
| 1 | |
| = 0 ⇔ (1 = 0) ∧ (x ≠ 0) ⇒ x ∊ ∅ |
| x | |
Twoje równanie jest spełnione tylko wtedy, jeśli licznik jest równy 0, zaś mianownik różny od
zera. Z tego wynika, że 1 musi się równać 0, co jest fałszywe, więc rozwiązań brak.
8 sty 00:04
Hugo: dz
8 sty 00:06
pigor: ..., lub narysuj sobie hiperbolę y=
1x i szukaj miejsca zerowego
8 sty 01:15
Gray: Liczby x oczywiście nie znajdziesz. Jeżeli dopuszczasz do głosu nieskończoności to x=+∞ lub
x=−∞ są OK. W arytmetyce granic jest to normalna rzecz.
8 sty 08:36