geometria analityczna
Tynka: oblicz odległosć od punktu A(−2,5) od prostej o równaniu 2x−y+2=0
ktoś chętny do wspolnego rozwiązania?
7 sty 23:40
zabkali: |2(−2)−5+2|√22+52
7 sty 23:45
Mila:
p: 2x−y+2=0
| | |2*(−2)−5+2| | | 7 | |
d(A,p)= |
| = |
| |
| | √22+12 | | √5 | |
8 sty 00:00
5-latek: A Tynka nie zna wzoru
8 sty 09:07
AS:
Punkt P = (−2,5) , prosta y = 2*x + 2 , punkt (x,y) dowolny na prostej
Kwadrat odległości
d2 = (−2 −x)2 + (5 − 2x − 2)2 = (−2 − x)2 + (3 − 2*x)2
Szukam ekstremum odległości
(d2)' = 2*(−2 − x)*(−1) + 2*(3 − 2*x)*(−2) = 0
2 + x − 6 + 4*x = 0 => x = 4/5 , y = 2*(x + 1) = 18/5
Szukany punkt na prostej R = (4/5,18/5)
Szukana odległość
d2 = (−2 − 4/5)2 + (5 − 18/5)2 = 49/5
d = 7/√5
8 sty 10:45
pigor: ..., lub z układu równań danej prostej i prostej
do niej ⊥ przez dany punkt A :
2x−y+2=0 i 1(x+2)+2(y−5)=0 ⇔ 2x−y+2=0 /*2 i x+2y−8=0 ⇔
⇔ 4x−2y+4=0 i x+2y−8=0 /+stronami ⇔ 5x−4=0 i 10y= −5x+40 ⇔
⇔ 5x=4 i 10y=36 ⇒
A'=(x,y)=
(45,185) − punkt przebicia,
no to ze wzoru na odległość |AA'|
2=....
8 sty 14:17