Zbiór wartości trygonometria
155178: Oblicz zbiór wartości y=1+2sin2x−sinx.
Przechodzę na f.kwadratową :
Sinx=t
t€<−1;1>
Y=2t2+t+1
Co dalej, jak obliczyć zbiór wartości ? Proszę o wyjaśnienie.
7 sty 23:39
zabkali: oblicz q=7/8
zbiór wartości y∊<7/8,∞)
7 sty 23:54
Mila:

f(t)=2t
2−t+1, |t|≤1
| | 1 | |
tw= |
| ∊<−1,1>⇔f(t) ma najmniejszą wartość |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 7 | |
f( |
| )=2* |
| − |
| +1= |
| |
| | 4 | | 16 | | 4 | | 8 | |
Wartość największa na końcach przedziału sprawdzamy.
f(−1)=2+1+1=4
f(1)=2−1+1=2
Wartość największa 4
7 sty 23:55
7 sty 23:57
zabkali: a dalej jak mila
8 sty 00:00
155178: A skąd się
78 wzięło ? Z czego to policzyłaś ? Z góry wielkie dziękuję :
8 sty 00:18
155178: Już rozumiem bo luczyłaś p wierzchołka,a f(p)=q. A f
min jest w wierzchołku bo ramiona są
skierowqne do.góry, prawda ? Wielkie dzięki
8 sty 00:20
Mila:
Tak.
8 sty 00:23