Kilka pytań, teoretycznych w większości.
1. Jeśli mam funkcję f(x), która jest opisana kilkoma różnymi wzorami (każdy z nich jest
funkcją elementarną [a więc ciągłą w swojej dziedzinie] z parametrami) na przedziałach i
potrzebuję tak dobrać parametry, żeby funkcja f(x) była ciągła, to muszę dla każdego krańcu
przedziału policzyć granice (jednostronne...?) i przyrównać do wartości funkcji f(x) w danym
punkcie?
2. Jest jakiś "szybki", "sprytny" sposób zamieniania postaci trygonometrycznej liczby
zespolonej na postać algebraiczną?
3. Jak rozwiązuje się zadania (liczby zespolone) takiego typu: "Stosując
postać wykładniczą, rozwiązać równanie z6 = (z*)6.", gdzie z* − sprzężenie z.
4. Ma ktoś może jakieś namiary na "przyspieszony" kurs liczb zespolonych?
Nie było mnie
ostatnio na uczelni, a akurat to było omawiane i nie kumam.
| sinx | ||
dla x<0 | ||
| ax |
granica lewostronna = granica prawostronna = f(0) = 2
Przykład prosto z eTrapeza. Polecam też inne kursy, skoro pytałeś.
Został może ktoś, kto zna liczby zespolone?