Jak rozwiązać?
st: Dla jakich wartości parametru m równanie x2+2(m−3)|x|+m2−1=0 ma trzy różne rozwiązania?
Dla znalezionej wartości parametru m podaj rozwiązania tego równania.
7 sty 23:31
PW: Wskazówka: funkcja f po lewej stronie równania jest parzysta, co oznacza, że jeśli f(x) = 0, to
f(−x) = 0. Istnienie trzech rozwiązań oznacza zatem, że jedno jest dodatnie, drugie ujemne, a
trzecie rozwiązanie musi być zerem.
8 sty 00:03
pigor: ..., a więc warunki zadania spełnia koniunkcja (układ)
2−óch nierówności :
Δ=b2−4c >0 i |x|1|x|2= c=0 ⇔
⇔ 4(m−3)
2−4(m
2−1)>0 i m
2−1=0 ⇔ m
2−6m+9−m
2+1 >0 i m
2=1 ⇔
⇔ 6m<10 i |m|=1 ⇔ m<
53 i
m= ±1 , wtedy dane równanie
przyjmie postać:
x2−4|x|=0 v
x2−8|x|=0 ⇔ |x|
2−4|x|=0 v |x|
2−8|x|=0 ⇔
⇔ |x| (|x|−4)=0 v |x| (|x|−8)=0 ⇔ (x=0 v |x|=4) v (x=0 v |x|=8) ⇔
⇔
x∊{0,−4,4} v
x∊{0,−8,8} . i to tyle. ...
8 sty 01:38
5-latek: Pytanie . Czy to jest zadania z liceum czy ze studiow?
8 sty 08:47
Kacper:
Cześć
5−latek 
Zadania z liceum poziom rozszerzony.
8 sty 09:40
Gray: PW − wskazówka rewelacyjna, szkoda, że nikt nie podchwycił. Dokończę.
Skoro x=0 to natychmiast otrzymujemy m=−1 lub m=1.
Dalej podobnie jak pigor:
Dla m=1 oraz x>0 mamy: x2−4x=0 ⇒ x=0 lub x=4, czyli uwzględniając parzystość x=−4 lub x=0 lub
x=4.
Dla m=−1 oraz x>0 mamy: x2−8x=0 ⇒ x=0 lub x=8, czyli uwzględniając parzystość x=−8 lub x=0 lub
x=4.
8 sty 09:49
st: Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc!
8 sty 19:04