Prawdopodobieństwo - bez zwracania czy ze zwracaniem
Asia: W urnie jest dziesięć kul ponumerowanych od 1 do 10. Losujemy dwie kule. Czy bardziej
prawdopodobne jest, że druga z wylosowanych kul będzie miała dwa razy większy numer od
pierwszej kuli w przypadku losowania bez zwracania czy ze zwracaniem?
7 sty 23:27
Asia: Ja zrobiłam to w ten sposób:
ze zwracaniem
Ω=10*10=100
A=5 (1,2;2,4;3,6;4,8;5,10)
P(A)= 1/20 = 45/900
bez zwracania
Ω=10*9=90
B=4 (1,2; 3,6; 4,8; 5,10)
P(B)=2/45 = 40/900
Wychodzi że większe prawdopodobieństwo jest przy ze zwracaniem, a odpowiedź jest, że bez
zwracania
7 sty 23:38
Asia: Dobra sama znalazłam błąd.
7 sty 23:44
Asia: A=5 (1,2;2,4;3,6;4,8;5,10)
ze zwracaniem
Ω=10*10=100
P(A)=5/100=0,05
bez zwracania
Ω=10*9=90
P(A)=5/90=0,0555555
7 sty 23:47
Mila:
a) ze zwracaniem
b) bez zwracania
7 sty 23:47