CZy zna ktoś jakiś wzór na dodawanie takich elemętów. Za pomoc z góry dziękuje.
Michał: 1 1 1
−−−−−−−−− + −−−−−− + −−−−−− =?
a+b b+a a+c
7 sty 23:07
Dawid: A sprowadzanie do wspólnego mianownika nie może być ?
7 sty 23:12
Michał: Potrzebuje na dłuższe liczby, szybkiego sposobu.
7 sty 23:13
Michał: *dłuższe ciągi pod ułamkami
7 sty 23:15
5-latek: MIchale . Tu masz dodawanie wyrazen algebraicznych i dadajesz je tak samo jak ulamki
Teraz tak Popatrz na 1 i 2 wyrazenie (maja przestawione literki w ulamkach . Zeby je aprowadzic
do wsplnego mianownika robmy taki myk
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| − |
| (juz masz wspolny ulamek dla |
| a+b | | b+a | | a+b | | −a+b | | a+b | | a+b | |
tych dwoch wyrazen
Teraz sprowadz to wyrazenie cale do wspolnego mianownika
8 sty 09:02
5-latek: Oczywiscie tam gdzie jest −a+b w mianowniku ma byc −(a+b) I musisz zalozyc za a≠b
8 sty 09:05