Wykaż, ze
Kinga : Wykaż, że najmniejszą wartością funkcji
f(x)=1sin2x +1cos2x
jest liczba 4.
7 sty 21:59
pigor: ...,
| 1 | | 1 | | cos2x+sin2x | |
| + |
| = |
| = |
| sin2x | | cos2x | | sin2xcos2x | |
| | 1 | | 4 | | 4 | |
= |
| = |
| = |
| ≥4 , dla x∊R, gdzie |
| | sin2xcos2x | | (2sinxcosx)2 | | sin22x | |
wartość najmniejszą 4 przyjmuje dla sin2x=1 ⇔ x=
14π+2kπ , k∊C .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
...,
inaczej z nierówności między a ≥ g :
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
| + |
| ≥ 2√ |
| * |
| = |
| = |
| sin2x | | cos2x | | sin2x | | cos2x | | |sinxcosx| | |
| | 4 | | 4 | |
= |
| = |
| ≥ 4 . c.n.w. ... |
| | |2sinxcosx| | | |sin2x| | |
7 sty 22:17
Kinga : Dzięki
7 sty 22:48