udowodnij tożsamość
herbaciarz: | cos2α | | 1−tgα | |
| = |
| |
| 1+sin2α | | 1+tgα | |
7 sty 21:59
herbaciarz: pomocy!
7 sty 22:19
Bogdan:
cos2x = cos2x − sin2x = (cosx + sinx)(cosx + sinx)
1 + sin2x = sin2x + cos2x + 2sinx cosx = (sinx + cosx)2
7 sty 22:23
herbaciarz: wiem, wiem to już mam : (
co dalej?
7 sty 22:32
Bogdan:
to pokaż, co masz
7 sty 22:33
herbaciarz: | cosα−sinα | | cos2α+sin2α−sinαcosα | |
| = |
| |
| cosα+sinα | | cos2α+sin2α+sinαcosα | |
7 sty 22:37
Bogdan:
| | (cosx − sinx)(cosx + sinx) | | cosx − sinx | |
L = |
| = |
| = |
| | (sinx + cosx)(sinx + cosx) | | sinx + cosx | |
a dalej można wyłączyć przed nawias w liczniku i w mianowniku ... co można wyłączyć?
7 sty 22:48
herbaciarz: o rany, dzięki!
7 sty 22:50
Bogdan:
7 sty 22:51