f
całka: Całka niewymierna:
| | (x2 + 2x)dx | | dx | |
∫ |
| = (Ax + B)√−x2 + 8x − 9 + λ∫ |
| |
| | √−x2+3x−2 | | √−x2+3x−2 | |
dobry początek ?
7 sty 21:58
całka: ?
7 sty 22:07
całka: ?
7 sty 22:38
całka: ?
8 sty 10:08
Gray: Dobry.
8 sty 10:10
całka: dalszy ciąg:
| x2 + 2x | | 1 | |
| = A√−x2 + 3x − 2 + (Ax + B)* |
| *(−2x+8) |
| √−x2 + 3x − 2 | | 2√−x2 + 3x − 2 | |
| | 1 | |
+ λ |
| /*√−x2 + 3x − 2 |
| | √−x2 + 3x − 2 | |
= x
2 + 2x = A(−x
2 + 3x − 2) + (Ax + B)(−x + 8) + λ
czy dobrze to robię ?
8 sty 10:18
Gray: W pierwszej linii: nie (−2x+8) tylko (−2x+3). We wcześniejszym poście literówka.
No i ostatnia linia do poprawy.
8 sty 10:21
całka: czemu −2x +3, pochodna z −x2+3x −2 = −2x + 8
8 sty 10:23
całka: teraz widzę źle przepisałem przykład w poście z 10:18 powinno być √−x2 + 8x −
8 sty 10:24
całka: zaraz napiszę wszystko jeszcze raz
8 sty 10:24
całka: | | dx | |
∫U{(x2 + 2x}{√−x2 + 3x − 2 = (Ax + B)√−x2 + 3x − 2 + λ∫ |
| /()' |
| | √−x2 + 3x − 2 | |
| x2 + 2x | | 1 | |
| = A√−x2 + 3x − 2 + (Ax + B) |
| *(−2x+3) |
| √−x2 + 3x − 2 | | 2√−x2 + 3x − 2 | |
| | 1 | |
+ λ |
| /*√−x2 + 3x − 2 |
| | √−x2 + 3x − 2 | |
= x
2 + 2x = A(−x
2 + 3x − 2) + (Ax + B)(−2x + 3) + λ
dobrze ? jednak tam jest
√−x2 + 3x − 2
8 sty 10:29
Gray: W ostatniej linii zamiast (−2x + 3) ma być (−x + 3/2)
8 sty 10:33
całka: a nie było można jakoś tej 2 z mianownika skrócić z −2x ?
8 sty 10:50
Gray: ? Skróciłem przecież.
8 sty 10:51