Proszę o pomoc w rozwiązaniu
Ola: Wiedząc ,że logπ x=1/7 oblicz a)logπ x do potęgi 4 b) logπ 1/x do potęgi 3 c)logπ pierwiastek z
x 3 stopnia
7 sty 21:53
Eve:
a) proste
b)logπ1/x=logπx−1 − z własności logarytmu
c) logπ3√x=logπx(1/3) − j.w.
7 sty 21:58
Ola: czyli nie muszę wyliczać tego π przy logarytmie żeby wiedzieć ile jest równy x ?
7 sty 22:02
Eve: a π to podstawa, czy jest π*x?
7 sty 22:03
Eve: a to i tak znaczenia nie ma, korzystasz z podstawowych własności liczb i logarytmów no i
myślisz
7 sty 22:04
Ola: że x = (3,14) 1/7 czyli x = pierwiastek z 3,14 stopnia 7
7 sty 22:04
Ola: π to podstawa
7 sty 22:06
Eve: nie, π zostaje nie ruszone, po co?
7 sty 22:07
Ola: logarytm o podstawie π z x =1/7
7 sty 22:07
Ola: czyli szukam dziury w całym a to jest prostsze niż myślałam
7 sty 22:08
Eve: dokładnie tak, nie musisz znać x żeby obliczyć wartości innych log
7 sty 22:09
Ola: Zostawiam to w postaci jak powyżej nie muszę podstawiać tej 1/7 ?
7 sty 22:39
Ola: bo jeśli nie znam x to nie wyliczę nic z tego wzoru w podpunkcie b i c ?
7 sty 22:44
Ola: No bo w a) to mam log o podstawie z x do potęgi 4 i dalej mam pod ten x podstawić 1/7 ?
7 sty 22:50
Ola: czyli log o podstawie π z 1/2041 ?
7 sty 22:51
Ola: Ja to rozpisałam tak
a) logπ x4
b) logπ 1/x=logπ x−1 = logπ x−1)3= logπ x−3
c) logπ x(1/3)
można jeszcze coś z tym zrobić ?
7 sty 23:22
Ola: Nie ogarniam tego
7 sty 23:33