pole trojkata w przestrzeni
Paulina: prosze o pomoc w zadaniu.
oblicz pole trojkata o wierzchołkach a=(2,−2,1), b=(1,2,3) c=(2,1,−1).
mam podaną odpowiedz ale nie wiem skad sie wzięła i jak do tego dojść
PΔ=12→abx→ac=[−14,−2,−3] PΔ=12√209
7 sty 21:31
3Silnia&6: a − dl. wektora ab
b − dl. wektora ac
α − kat miedzy wektorami
a * b * sin α − iloczyn wektorowy (→ab,→ac)
iloczyn wektorowy mozesz tez policzyc z wyznacznika ( wczesniej wyznaczyc wektory ab i ac )
7 sty 21:38
Mila:
1) Obliczamy współrzędne wektorów:
A=(2,−2,1)
B=(1,2,3)
C=(2,1,−1)
AB
→=[1−2,2−(−2),3−1]=[−1,4,2]
AC
→=[0,3,−2]
Iloczyn wektorowy:
u
→=[−1,4,2]x[0,3,−2]=..
i j k
−1 4 2
0 3 −2
=======
u
→=−14i−2j−3k
|u
→|=
√142+22+32=
√196+4+9=
√209
===============
7 sty 21:41
5-latek: Liczysz wspolrzdne wektora ab i wektora ac
Liczysz potem ich iloczyn mieszany czyli abxac (oczywiscie strzalki na gorze) a to juz umiesz
robic
no i ten wzor na pole
7 sty 21:41
5-latek: Znow pomylka −ma byc wektorowy
7 sty 21:42