rozklad liczby na czynniki
19mariusz95: Na ile sposobów można rozłożyć liczbę 4096 na iloczyn 4 różnych liczb różnych od 1.
7 sty 21:18
3Silnia&6: 4096 = 211 = 2a + 2b + 2c + 2d
a + b + c + d = 11 + a,b,c,d rozne od siebie
7 sty 21:24
3Silnia&6: do 12 przepraszam

(a,b,c,d) = (1,2,3,6); (1,2,4,5) na 2 ( lun 2*4! jezeli rozrozniamy )
7 sty 21:25
19mariusz95: Napisalem nie ta liczbe do ktorej odpowiedz chcialem. Otoz liczba to 4620, wynik to 34 jednak
nie wiem jak do tego dojsc.
7 sty 21:28
Maslanek: 4620 | 2
2310 | 2
1155 | 5
231 | 3
77 | 7
11 | 11
1
Zatem 4620=2*2*3*5*7*11
Wynikiem będzie suma wszystkich kombinacji tego zbioru, które jednorazowo wykorzystują 6
elemntów (rozumiem to jako 2*2=4, 3*5*7*11=... stanowią taką kombinację, wykorzystują
wszystkie elementy i jset to pojedyncza kombinacja w moim rozumieniu)
7 sty 21:33
PW: 4620 = 2·2·3·5·7·11
− rozkład na czynniki pierwsze zawiera 6 czynników, w tym dwa jednakowe. W zadaniu postawiono
warunki: 4 czynniki, i to różne.
Należy więc pozbyć się jednego z czynników "2" wymnażając go z dowolnym innym:
4620 = 4·3·5·7·11 lub 4620 = 2·6·5·7·11 lub 4620 = 2·3·10·7·11 lub 4620 = 2·3·5·14·11
lub 4620 = 2·3·5·7·22.
Otrzymaliśmy w ten sposób 5 różnych rozkładów liczby 4620 na 5 różnych czynników każdy.
Pomyśl − jak z każdego z tych rozkładów zrobić rozkład na 4 czynniki, i ile w ten sposób
otrzymamy rozkładów, o których mówi zadanie.
7 sty 22:58