matura rozszerzona liczby rzeczywiste
arek199602: Cześć proszę o pomoc
Liczba √7+4√3+√4−2√3+√28−16√3 jest liczba
A. parzystą
B. nieparzystą
C.nie wymierną
D. nie należącą do liczb całkowitych
Wiem że ma być odpowiedz b
przekształciłem 2 składniki sumy na
|2+√3|+|1−√3|
lecz nie wiem jak przekształcić 3 proszę o wytłumaczenie
dzięki
7 sty 21:14
52: |4−2√3|
7 sty 21:18
arek199602: do tego doszedłem tylko że |4−2√3|=√(4−2√3)2 a to po przemnożeniu nie jest równe
√28−16√3
7 sty 21:23
5-latek: jest to samo (4−2√3)2= 16−16√3+12=
7 sty 21:26