dwa krótkie zadanka. Wyrażenia algebraiczne
Michał: Zad.1 Wyznacz argument dla którego wyrażenie w(x)=x+2/x−1 −4 (−4 odjąć od całego ułamka)
przyjmuje wartość 0
Zad.2 Wyznacz parametr m w wyrażeniu w(x)=(3−2m)x+1, jeśli wiadomo, że przyjmuje ono wartości
ujemne jedynie w przedziale (6, ∞)
7 sty 20:41
Eve: przenies sobie −4 na prawo i zastosuj proporcję, tylko zapisz zał.
7 sty 20:43
5-latek: | x+2 | | 4 | |
| = |
| i liczysz z proporcji i rozwiazanie sprawdzasz z zalozeniem |
| x−1 | | 1 | |
7 sty 20:45
Michał: @5−latek możesz mi to przedstawić 'łopatologicznie'?
7 sty 20:47
5-latek:
7 sty 20:47
5-latek: Dobrze
| | A | | C | |
Proporcja wyglada tak |
| = |
| )zalozen niepiszse wiec tak A*D=B*C |
| | B | | D | |
Unas masz A=x+2 B=x−1 C=4 D=1 licz
7 sty 20:50
Michał: x+2=4x−4 o to chodzi?
7 sty 20:54
5-latek: tak i teraz wyznacz z tego x
7 sty 20:56
Michał: x−4x=−2−4
−3x=−6
x=2
7 sty 20:59
Michał: i to wszystko? A drugie zadanie?
7 sty 21:05
Michał: ref
Czy w zad.1 to jest już wszystko.
Proszę o rozwiązanie Zad.2
7 sty 21:34
Michał: ref
7 sty 22:00