π | ||
Liczba x0 jest największym rozwiązaniem równania cos2x − cos(2x+ | ) = 1 należącym do | |
2 |
x0 | ||
przedziału (0,2π). Oblicz | . | |
π |
π | π | |||
Skorzystałem ze wzoru cosα − cosβ i mi wyszło −2sin(2x+ | )sin(− | )=1. Tylko | ||
4 | 2 |
π | π | |||
cos 2x − cos( | + 2x} = cos 2x + sin 2x = √2*sin(2x + | ) = 1 ⇔ | ||
2 | 4 |
π | √2 | π | π | 3 | ||||||
⇔ sin(2x + | ) = | = | v sin(2x + | ) = | π | |||||
4 | 2 | 4 | 4 | 4 |
π | ||
x = kπ v x = | + kπ, k ∊ C | |
4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |